Avioni i kruzeri za posao iz snova

Bez autora
Oct 26 2014

Inostrane kompanije sve češće radnu snagu traže u RS, a uglavnom traže mlade za poslove stjuardesa, konobara, sobarica i u građevinarstvu. Od početka godine velike svjetske kompanije raspisale su nekoliko konkursa, a radnu snagu u RS, između ostalih, tražili su čuvena aviokompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata "Etihad ervejz" i katarski ogranak hotela "Šeraton" za kompanije koje su povezane sa luksuznim kruzerima. Da su svjetske kompanije mamac, potvrđuje to što je na nekoliko konkursa apliciralo na stotine mladih. Dugački redovi bili su i prilikom prijave na konkurs za posao njegovatelja u Njemačkoj. Zbog nedostatka posla i malih plata sve više mladih se odlučuje da digne sidro i prevali hiljade kilometara u potrazi za dobrom zaradom. Velika zainteresovanost za odlazak u daleke zemlje ne čudi, s obzirom na to da je u Srpskoj, prema podacima Zavoda za zapošljavanje RS, na kraju septembra ove godine bez posla bilo 31.956 osoba do 30 godina.

Avioni i kruzeri za posao iz snovaInostrane kompanije sve češće radnu snagu traže u RS, a uglavnom traže mlade za poslove stjuardesa, konobara, sobarica i u građevinarstvu.

Od početka godine velike svjetske kompanije raspisale su nekoliko konkursa, a radnu snagu u RS, između ostalih, tražili su čuvena aviokompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata "Etihad ervejz" i katarski ogranak hotela "Šeraton" za kompanije koje su povezane sa luksuznim kruzerima. Da su svjetske kompanije mamac, potvrđuje to što je na nekoliko konkursa apliciralo na stotine mladih. Dugački redovi bili su i prilikom prijave na konkurs za posao njegovatelja u Njemačkoj.

Zbog nedostatka posla i malih plata sve više mladih se odlučuje da digne sidro i prevali hiljade kilometara u potrazi za dobrom zaradom. Velika zainteresovanost za odlazak u daleke zemlje ne čudi, s obzirom na to da je u Srpskoj, prema podacima Zavoda za zapošljavanje RS, na kraju septembra ove godine bez posla bilo 31.956 osoba do 30 godina. U Zavodu za zapošljavanje RS ističu da je u porastu broj mladih koji su brisani sa evidencije zbog zaposlenja. Oni koji nisu među njima šansu za posao su potražili na konkursu koji je raspisao jedan od najluksuznijih hotela u Turskoj, u kojem se traže radnici od 21 do 35 godina. Osim poznavanja posla i engleskog jezika, obavezno je i početno znanje ruskog.

- Kandidati treba da imaju najmanje dvije do pet godina hotelskog iskustva i moraju odlično poznavati posao, "ala carte" restorane i ekskluzivne barove - navode u Agenciji "Kouzon BiH" u Banjaluci.

Kandidatima nude sezonski ili jednogodišnji ugovor, a za najbolje su rezervisani ugovori i do dvije godine.

- Hotel obezbjeđuje avionsku kartu, radnu vizu, smještaj, zdravstveno osiguranje i hranu, a radnici plaćaju prevoz od smještaja do hotela. Plata je 800 dolara plus bakšiš - istakli su u Agenciji.

Potpredsjednik Omladinskog savjeta RS Radomir Jerkić ističe da se za odlazak u inostranstvo odlučuju oni koji po završetku školovanja ne mogu da pronađu zaposlenje.

Na konkurse u RS javljaju se i mladi iz FBiH, a među njima je i Maja Divković iz Tuzle, koja je aplicirala za posao u hotelu "Šeraton" u Dohi.

- Došla sam na intervju u Banjaluku u nadi da ću uspjeti da se zaposlim. Konkurisala sam za posao u administraciji - istakla je Divkovićeva, koja već ima iskustva iz dalekih zemalja jer je dvije godine radila u Avganistanu.

Istraživanje

Prema istraživanju koje su sprovele "Boston konsultantska grupa" i grupacija portala za zapošljavanje "Network", čiji je član i portal "Posao.ba", a u kojem je učestvovalo 1.200 građana BiH, njih više od 78 odsto se izjasnilo da su spremni da žive i rade u inostranstvu. BiH se po procentu stanovništva koje je spremno da napusti svoju zemlju zbog posla nalazi na šestom mjestu u Evropi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik